dodaj firme
dodaj strone
promuj siebie
FAQ Szukaj Użytkownicy Chat Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adam
2008-09-04, 01:32
Zapisywanie danych do MySQL
Autor Wiadomość
dutch

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2007-11-16, 19:26   Zapisywanie danych do MySQL

Witam,

Mam problem i nie mogę sobie z nim poradzić.
Zrobiłem formularz z trzema polami.
I chce z formularza przekazać dane do bazy która ma 3 kolumny.
I niestety nie udaje mi się

Czy może mi ktoś pomóc jakimś prostym przykładem jak to powinno wyglądać. oczywiście chodzi mi o przykład który pokaże najmniej 2 pola które ładuje sie do bazy.

pzdr
DUTCH
 
 
adam
Administrator


Pomógł: 6 razy
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2007-11-16, 23:07   Problem

Zapoznaj się z poniższymi poradami, a napewno zrozumiesz jak rozwiązać swój problem.

http://www.egrafik.pl/por...-do-bazy-mysql/

http://www.egrafik.pl/por...iem-bazy-mysql/
 
 
dutch

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2007-11-16, 23:21   Re: Problem

adam napisał/a:


http://www.egrafik.pl/por...iem-bazy-mysql/


Właśnie je czytałem.
A zwłaszcza ten drugi temat i niestety jak jest jedno pole to działa ale nie wiem jak do zapisania dodać drugie pole :( sypie mi błędem.
Kod:

<?php

// informacje na temat bazy
  $host = &#8216;localhost&#8217;;
  $user = &#8216;username&#8217;;
  $password = &#8216;password&#8217;;
  $dbName = &#8216;databasename&#8217;;

// polaczenie i wybór bazy danych
  $polacz = mysql_connect($host, $user, $password) or die(mysql_error());
  $db = mysql_select_db($dbName, $polacz) or die(mysql_error());

// wprowadzanie do bazy nowego wpisu po wciśnięciu przycisku submit
   if (isset($_POST['jakies_pole', 'jakies_pole2']) && trim($_POST['jakies_pole']) != &#8221;) {
      $jakies_pole = $_POST['jakies_pole'];
      $jakies_pole = $_POST['jakies_pole2'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (nazwa_kolumny, nazwa_kolumny2) VALUES ('$jakies_pole', '$jakies_pole2')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }
 

// formularz
echo <<<FORMULARZ
<br /> Dodaj wpis: <br />
<form action = "index.php" method = "post">
   <input type = "text" name = "jakies_pole" maxlength="20" size = "10">
   <input type = "text" name = "jakies_pole2" maxlength="20" size = "10">
   <input type = "submit" value = "Dodaj wpis">
</form>
FORMULARZ;
?>


W ten sposób próbowałem bo z tego co wyczytałem to tak zrozumiałem i niestety nie zadziałało
 
 
adam
Administrator


Pomógł: 6 razy
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2007-11-17, 02:24   Pomoc

Postaram Ci się pomóc do poniedziałku. Teraz mam dość dużo spraw na głowie.
 
 
dutch

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2007-11-18, 23:16   

Pomoc nadal aktualna więc czekam Adam
 
 
adamt

Pomógł: 4 razy
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 9/11
 81%
Wysłany: 2007-11-19, 15:31   

Zamiast:
Kod:
      $jakies_pole = $_POST['jakies_pole'];
      $jakies_pole = $_POST['jakies_pole2'];

chyba powinno być:
Kod:
      $jakies_pole = $_POST['jakies_pole'];
      $jakies_pole2 = $_POST['jakies_pole2'];



Dalej:
Kod:
<input type = "submit" value = "Dodaj wpis">

zmień na:
Kod:
<input name="submit" type = "submit" value = "Dodaj wpis">



Potem:
Kod:
if (isset($_POST['jakies_pole', 'jakies_pole2']) && trim($_POST['jakies_pole']) != &#8221;)

zmień na
Kod:
if (isset($_POST['submit']))



Jeżeli nie zadziała przepisz kod błędu jaki jest wyświetlany :)
 
 
 
318_Pastor_PL

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2007-11-22, 01:57   

Witam serdecznie jako że jestem tutaj nowy chciałem sie przywitać poniżej wklejam kod a właściwie fragment kodu. Temat podobny więc dlatego nie zakładałem nowego.
Mianowicie wszystko działa jak w najlepszym porządku tzn dane zostają wysłane do bazy mysql'a po dodaniu wpisów przeładowuje się strona kasa.html na której znajduje sie formularz. W momencie odświeżenia strony wpisy dodane są ponownie i tak wkoło macieja co odśwież to powielenie wpisów. Próbuje zrobic przekierowanie na stronę stan.html na którym jest wyswietlany wynik lecz za nic w świecie mi to nie wychodzi. Całość napisana jest html'em ze skryptem php blokady strony aby była dostępna po zalogowaniu, skryptem połączenia z bazą danych. PHP kończy się na tym kodzie skrypt formularza, dalej leci html.

Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc prosze bo siedzę juz nad tym ok tygodnia po kilka godzin szperając na google.

Jak zablokować powtórne wprowadzenie danych po odśwież lub jak zrobic przekierowanie na inna stronie po naciśnieciu klawisza Dodaj wpis.

Kod:
// formularz
echo <<<FORMULARZ
<br /> Wpisów prosze dokonywać z należytą starannością ewentualne korekty nie będą możliwe <br />
<form action = "kasa.html" method = "post">

<TABLE
               style="FONT-SIZE: 10px; FONT-FAMILY: Arial,Helvetica,sans-serif; BACKGROUND-COLOR: #e6ecf8;  TEXT-ALIGN: left"
               borderColor=#999999 cellSpacing=0 cellPadding=0 bgColor=#ffffff border=0>

<TBODY>
<font color="black">
                <TD width=270> <font size="2">Przychód</TD>
                         <TD width=100>        <input type="text" name="przychod" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Koszt</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="koszt" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Naprawa</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="naprawam" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Zakup</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="zakupm" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Przychody z leasingu</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="leasingp" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Koszty leasingu</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="leasingk" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                <TD width=270> <font size="2">Opłaty postojowe</TD>
                         <TD width=100>         <input type="text" name="oplaty" maxlength="20" size = "10" > </TD></tr>
                </tbody></table>
               

                    <input name="submit" type = "submit" value = "Dodaj wpis">





FORMULARZ;

// wprowadzanie do bazy nowego wpisu po wciśnięciu przycisku submit

 if (isset($_POST['przychod']) && trim($_POST['przychod']) != &#8221;) {
      $przychod = $_POST['przychod'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (przychod) VALUES ('$przychod')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());

  }

 if (isset($_POST['koszt']) && trim($_POST['koszt']) != &#8221;) {
      $koszt = $_POST['koszt'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (koszt) VALUES ('$koszt')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }
   
   
 if (isset($_POST['naprawam']) && trim($_POST['naprawam']) != &#8221;) {
      $naprawam = $_POST['naprawam'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (naprawam) VALUES ('$naprawam')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }   
   
 if (isset($_POST['zakupm']) && trim($_POST['zakupm']) != &#8221;) {
      $zakupm = $_POST['zakupm'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (zakupm) VALUES ('$zakupm')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }
   

   
 if (isset($_POST['leasingp']) && trim($_POST['leasingp']) != &#8221;) {
      $leasingp = $_POST['leasingp'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (leasingp) VALUES ('$leasingp')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }

 if (isset($_POST['leasingk']) && trim($_POST['leasingk']) != &#8221;) {
      $leasingk = $_POST['leasingk'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (leasingk) VALUES ('$leasingk')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }
       
 if (isset($_POST['oplaty']) && trim($_POST['oplaty']) != &#8221;) {
      $oplaty = $_POST['oplaty'];
      $sql = "INSERT into tabela_testowa (oplaty) VALUES ('$oplaty')";
      $rezultat = mysql_query($sql, $polacz) or die(mysql_error());
    }
   
   ?>


Z góry dziekuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez 318_Pastor_PL 2007-11-22, 02:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
adamt

Pomógł: 4 razy
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 9/11
 81%
Wysłany: 2008-04-25, 22:45   

Temat był opisany na forum w innym temacie. Poszukaj słowa "redirect" na forum.
 
 
 
Obama420

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2014-10-28, 11:22   

Czy może mi ktoś pomóc jakimś prostym przykładem jak to powinno wyglądać. oczywiście chodzi mi o przykład który pokaże najmniej 2 pola które ładuje sie do bazy. :?:
Ω
_________________
Cut down your exam [url]=http://www.braindumps.com/JN0-343.htm]JN0-343 latest braindumps[/url] by using our latest cert
 
 
karol1989


Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2015-04-05, 13:54   

Super, dzięki :) Na pewno mi się przyda :)
_________________
Czas jest poza nami i przed nami, przy nas go nie ma.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona główna | Mój egrafik | Grafika | Programowanie | Download | Forum
Copyright © 2011 egrafik.pl