Wysłany: 2008-01-21, 15:26 Problem z PEAR pod Vistą.
Witam! Może mój problem jest prozaiczny i wiele osób umiało sobie z nim poradzić. To jednak być może brak mi odpowiedniej wiedzy lub umiejętności, aby dać sobie radę z PEAR-em pracującym pod Vistą.
Od niedawna korzystam z laptopa, który został mi użyczony. Laptop standardowo ma zainstalowaną Vistę. Na lapie mam zainstalowanego Krasnala w wersji 2.7. Spisuje się on bez najmniejszego zarzutu z jednym małym wyjątkiem. A mianowicie, zainstalowałem PEAR-a [poprzez plik go-pear.bat]. Ścieżki w pliku php.ini ustawione są poprawnie. Wszystko jest niby OK. Ale po załączeniu pliku "PEAR.php" (oczywiście za pomoca include) na stronie pojawia się komunikat, że nie można otworzyć pliku ponieważ nie ma go w danej lokalizacji.
Nigdy dotąd nie instalowałem, ani też nie miałem kontaktu z PEAR-em i nie wiem za bardzo jak temu zaradzić. Słyszałem, że może to być problem powstały dzięki Vista. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to będę wdzięczny. Prosiłbym o w miarę szczegółowy opis rozwiązania tego problemu.
Dziękuję i czekam. pozdrawiam.
Zobacz czy masz ustawione ścieżki do includowanych plików lub czy dobrze wprowadziłeś ścieżkę w funkcji include(). Spróbuj uruchomić plik bezpośrednio, nie z poziomu innego pliku. Jeżeli zadziała napewno masz złą ścieżkę przy includowaniu.
Przeczytaj także jeszcze raz dokładnie co trzeba zrobić po uruchomieniu go-pear.bat jeżeli powyższe kroki nie pomogą
Bo przydałoby się to robić pod Linux'em z tego co widzę. ... I mam kolejny problem którego z powodu braku informacji nie mogę przebrnąć. .... Posaidam system operacyjny Windows Vista Ultimate. Uruchamiam plik go-pear.bat jako administrator (wyłączyłem UAC więc nie powinno być problemów, ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum